top of page

ייסודות תאורטיים עליה מתבססת התכנית

ipad-png-transparent-background-4.png

הפקת תקשורת עם התלמיד היא אבן היסוד של עקרונות ההוראה בעבודה עם תלמידים עם מוגבלות שכלית התפתחותית. יש לזהות את צורות התקשורת של התלמיד ולאתר הזדמנויות להבעה עצמית בהתאם (משרד החינוך,2016) לכן בכדי לשלוט בסביבה ולהתמודד עם מצבי כשל תקשורתי, חייבים ילדים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית להתמיד בהעברת המסר על ידי צורת תקשורת מסוימת, החל בסימנים אידיוסינקראטיים כמו שינויי טונוס ותנוחות גוף, הפקת קולות, הבעות פנים וג'סטות וכלה באמצעי הבעה סימבוליים כגון שפת סימנים, סמלים גראפיים ל תקשורת ומילים. רוב הילדים מראים יכולות תקשורתיות קדם - מילוליות ומיעוטים מראים יכולות מילוליות מצומצמות עם תיווך של אמצעים בלתי מילוליים נוספים  .( Brady, Steeples, & Fleming 2005; Stephenson & Dowrick, 2005)

על מנת לשפר את כישורות תקשורתית בקרב ילדים אלה חשוב להשתמש בטכנולוגיות סיוע  ,אשר טכנולוגיות סיוע מוגדרות ככלי, מוצר או חפץ שנוצרו כדי לשפר יכולות תפקודיות של אנשים עם קשיים, נכויות, מגבלות או לקויות (lewis, 1998).

ipad-png-transparent-background-4.png

הטכנולוגיה המסייעת מאפשרת לפרט לבצע משימה שטרם בצע או להגביר את הקלות והביטחון בביצוע המשימה. טכנולוגיות מסייעות הן יישומים בסביבה טכנולוגית חדשנית שמטרתם להקל על אוכלוסיית בעלי הצרכים המיוחדים לחיות את חייהם באופן עצמאי, ללא תלות באחרים או עם פחות תלות (טמיר, 2012).

ישנו מגוון רחב של טכנולוגיות שמטרתן לסייע לילדים אלו לשפר את יכולתם להפיק תקשורת .

עם הפצת  מכשירי ה iPad מבית Apple שהושק בשנת 2010  התחולל שינוי רב בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית ומהפכה עוצמתית באיכות חייהם , אשר צוות מקצועי  בארץ ובעולם החלו לנצל את האייפד ככלי יעיל בעבור ילדים ובוגרים עם מוגבלות,  אם כן בתחום הלימודי ,החברתי , משחק , פנאי ,תקשורת  ועוד, לכן השימוש בו נעשה נפוץ באוכלוסייה זו וגם כן באוכלוסיית אנשים עם צרכים תקשורתיים מורכבים.   (ניצן ,בלום ו, ואדטו 2015; Allen, Hartley &Cain,2015 )ראוי לציין שהאייפד משמש כעזר תקשורת תומכת וחלופית (תת"ח) על ידי יצירת לוחות תקשורת דינמיים באופן טכנולוגי,  תוך פיתוח של אפליקציות שונות ומרובות, אשר נמצא עזר יעיל ומעלה מוטיבציה עבור אוכלוסיות שונות עם צרכים תקשורתיים מורכבים.

bottom of page