הדרכה למורה:
תת"ח תקשורת תומכת וחלופית- מידע תאורטי
עם הפצת מכשירי ה iPad מבית Apple שהושק בשנת 2010 התחולל שינוי רב בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית ומהפכה עוצמתית באיכות חייהם , אשר צוות מקצועי בארץ ובעולם החלו לנצל את האייפד ככלי יעיל בעבור ילדים ובוגרים עם מוגבלות, אם כן בתחום הלימודי ,החברתי , משחק , פנאי ,תקשורת ועוד, לכן השימוש בו נעשה נפוץ באוכלוסייה זו וגם כן באוכלוסיית אנשים עם צרכים תקשורתיים מורכבים. (חבושה ולבל,2015; ניצן ,בלום ו, ואדטו 2015; Allen, Hartley &Cain,2015)
הקושי לרכוש שפה מדוברת בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית , אנשים עם לקות תקשורתית על הרצף האוטיסטי, ואנשים עם נכויות פיזיות שונות. מהווה מחסום תקשורתי וגורם להשפעה הרסנית על יכולתם לתקשר. שיטות כדוגמת מערכת תקשורת חלופית באמצעות תמונות (PECS) יושמו באופן נרחב ככלי עזר להביע את שפתם תוך למידה והשקעה רבה, ניתן להפקת תקשורת עימם באמצעות PECS בכל מקום אפשרי במהלך סדר היום שלהם. (Allen et al.,2015)
יעילות של PECS הוכחה כי באמצעות ייצוגים בתמונות של רפרנטים (אובייקט של שמות עצם מוחשיים או מופשטים) מקלה על תקשורת בהצלחה רבה בקרב ילדים עם יכולת מילולית נמוכה או כלל לא. (Allen et al.,2015)
לעומת זאת ,גם האייפד משמש כעזר תקשורת תומכת וחלופית (תת"ח) על ידי יצירת לוחות תקשורת דינמיים באופן טכנולוגי, תוך פיתוח של אפליקציות שונות ומרובות, אשר נמצא עזר יעיל ומעלה מוטיבציה עבור אוכלוסיות שונות עם צרכים תקשורתיים מורכבים.
אסטרטגיות ההוראה המוצעות
ישנו חשיבות רבה לנגישות וקלות בבניית ויצירת לוחות תקשורת באמצעות האייפד ביחס להכנה באמצעים אחרים , אשר קיימת אפשרות עריכת לוחות התקשורת במהירות בהתאם לסביבה המידית והפתאומית בה נמצא הילד, לכן אני מציעה לכם מדריך לשימוש באפליקציית TouchChat האפליקציה הכי נפוצה הנותנת מענה תקשורתי מלא ומציגה לוחות תקשורת דינמיים, נבחרה בשל המענה הרחב אותו היא מספקת למגוון גדול של אוכלוסיות בתחום התקשורת התומכת,
המדריך יכלול 3 סרטוני הדרכה לאופן השימוש באפליקציית TouchChat
אשר הסרטון הראשון הינו מדריך ברמה בסיסית ומציע בניית לוח תקשורת אחד בשלב הראשוני שכולל מספר תאים לפי בחירת המורה וכל תא מכיל סמל מהווה מסר, עם אפשרות להרכיב משפט מהסמלים המוצגים בלוח .דוגמא: "אני רוצה לאכול"
הסרטון השני הינו מדריך ברמה מתקדמת ומציע בניית לוח תקשורת מקושרות אשר כל סמל מוצג בלוח התקשורת הראשון מעביר אותנו ללוח תקשורת חדש השייך לאותה קטגוריה עם אפשרות להוספת מגוון פונקציות למשל: צירוף סרטון , שיר, סיפור ,תמונות, פעולות וכדומה. דוגמא "אני רוצה לשמוע > סיפור הבית של יעל "
הסרטון השלישי הינו מדריך שמסביר איך לערוך לוח תקשורת קיים והתאמתו לרמת וצורך התלמיד.
הסבר ודוגמאות על סוגי הפעילויות הלימודיות המוצעת בחומר לתלמיד
לאחר בניית לוחות התקשורת על ידי המורים בהתאם לרמת התלמידים שלהם בכיתה יש להשתמש בלוחות התקשורת במהלך הלמידה, על מנת ליצור קשר עם הסביבה בעזרת לוח התקשורת עם הגברת תחושת המסוגלות ,אשר קיימת אפשרות לבנית לוחות תקשורת בהתאם לנושאי הלימוד המועברות במהלך היום כך מגבירים הזדמנויות הלמידה ומעלים שיתוף הפעולה לכל תלמיד מתקשה בהבעה מילולית .
רשימה ביבליוגרפית להרחבה ולהעשרה:
סלוין, א'.טננבאום, ר'.(2014).תקשורת תומכת וחלופית (תת"ח). אוחזר מתוך : https://www.beitissie.org.il/kb/wp-content/uploads/2015/04/---------------------------------------------------------------20151.pdf
יניב,ק'.(2008). תקשורת תומכת וחליפית כדרך להבעה עצמית עבור אנשים עם מוגבלויות חמורות בתקשורת. אוחזר מתוך : http://www.negishut.com/image/users/55500/ftp/my_files/my%20papers/Yaniv-Communication.pdf